lördag 29 oktober 2011

Ska vi ha björn i skogarna?


SKA VI HA DOM "FARLIGA" BJÖRNARNA I VÅRA SKOGAR ?

Dom går ju in i byarna bland människor, som om dom inte gjort annat och äter ur sopkärlen.

Många har attackerats av dessa "bestar", en del med dödlig utgång.
Stadsbor vill ha dem kvar medan landsborna i de nordliga regionerna vill skjuta bort de flesta björnar.Vem har rätt?
Jag fick höra en historia av en jägare i Jämtland:
- "Eilert skulle filma björn på ett hygge där det växte mycket bär, han visste att björnar brukade hålla till där.Han lade sig bakom en fallen tallstam med videokameran klar för "skjutning".
Camouflagedräkten gjorde honom närmast osynlig han smälte samman med naturen.
Snart nog visade sig en stor hanne lufsande upp på hygget och började glatt mumsa på bären och Eilert filmade med sin tystgående videokamera.
Men plötsligt hördes rösterna av två kvinnor som ovetande plockade bär även de. Kvinnorna kom glatt samtalandes fram till hygget med björnen. Den hade genast lagt sig platt mot marken då de första ljuden hördes, låg helt stilla och följde kvinnornas rörelser. Eilert som inte vågade ropa och varna dem, fortsatte att filma i tysthet.
- Till lycka för alla inblandade var korgarna snart fulla och damerna återvände hem helt ovetande om vad som försiggick i lönndom på platsen. Björnen låg stilla, inte ens tio meter från bärplockarna och när rösterna avlägsnade sig satte han sig upp och fortsatte sitt avbrutna mumsande på bären.
- Redan samma kväll visade Eilert filmen för de båda kvinnorna som bleka åsåg hur nära en vild björn de varit. Det var svårt att tro, men filmen ljög inte..."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar